Filmska kolekcija Kinoteke BiH sastoji se iz dva dijela: Nacionalna  zbirka domaćih igranih i kratkometražnih / dokumentarnih filmova i materijala od filmova  i zbirka inozemnog igranog filma čija ukupna dužina iznosi 1.000 000 metara. To su originalni materijali od  40  domaćih igranih filmova potom tonske kopije od 1000 filmova među kojima je i prvi zvučni kratkometražni film "Ljubav u Sarajevu" snimljen 1936. godine, čiji su autori Nikola Drakulić i Edo Ljubić.

Nacionalna zbirka je obogaćena i filmskom građom sinopsisima, scenarijima , knjigama snimanja , dijalog i titl listama, a posebno su dragocjeni fotosi iz filmova, radni fotosi sa priprema i snimanja filmova, albumima, katalozima  i kompletnim fondom  plakata svih BiH filmova.

Zbirka inozemnih filmova obogaćena  je sa 170 novih plakata a ukupuno posjeduje 5.988 različitih plakata, takođe fotosima i katalozima, što sa odličnim fondom od 2.724 različitih naslova filmova na VHS-u, DVD-u ili BETA SP  čini ovaj fond  veoma zanimljivom. Započeto je prikupljanje filmske građe na DVD-u i fond se iz dana u dan povećava.

Svoje  naučno-istraživačke  i stručne radove  objavljuje u vlastitim publikacijama, knjigama i časopisima. Uspješno organizira  seminare, tribine, savjetovanja, stručne i naučne skupove i male filmske škole za edukaciju mladih.

   

Pored redovnih filmskih programa prikazuje filmove u cilju  širenja  filmske kulture u drugim mjestima  Bosne i Hercegovine.  Korištenje  i prezentacija  građe vrši se putem  projekcija , izložbi, korištenjem filmske biblioteke i videoteke.

Postoji mogućnost korištenja filmova  na VHS-u iz istorije filmske umjetnosti u obrazovne, naučno-istraživačke.. svrhe.

Veoma lijepa i  tehnički opremljena sala može se koristiti za seminare i ostale skupove, priredbe i sl.