Režiser Vlatko Filipović, posjetio Kinoteku BiH

 
  hajrudin krvavacVlatko Filipović, zanačajan bosanskohercegovački režiser, autor više zapaženih igranih filmova MOJA STRANA SVIJETA, DEVETO ČUDO NA ISTOKU, NASTOJANJE i velikog broja nagrađivanih  dokumentarnih filmova U ZAVJETRINI VREMENA, HOP JAN, KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI DA NAM DANAS, RAVNO DANAS, STOLJEĆE ZEMALJSKOG MUZEJA, TESTAMENT... dana 13.04.2018. godine posjetio je Kinoteku B i H. U arhivu  ove institucije  čuvaju se i štite filmovi čiji je autor i  u narednom periodu će biti prezentirani publici u programu pod nazivom IZ PROŠLIH VREMENA. Tema  ovog filmskog programa je omiljeni ambijent autora mjesta  Neum i Ravno , Popovo polje...

 
 
 
 

Kinoteka Bosne i Hercegovine organizovala Malu Filmsku Školu

 
 

Kinoteka Bosne i Hercegovine je, pod pokroviteljstvom Općine Centar, organizovala Malu Filmsku Školu za učenike osnovnih škola.

 
 
 
 

Svečanost povodom otvorenja renovirane sale JU “Kinoteka BiH"

 
 

Dana 11.12.2017. u 19.00 sati,  održati će se svečano otvorenje renovirane kinosale  u prostorijama Javne ustanove “Kinoteka BiH”, u Alipašinoj 19, u Sarajevu.

Kao što je poznato, JU Kinoteka BiH, kao jedna od sedam institucija kulture na državnom nivou, nema riješeno pitanje sistemskog finansiranja zbog čega je primorana da se na različite načine snalazi kako bi očuvala svoju osnovnu djelatnost i brinula za arhivsku građu Bosne i Hercegovine neprocijenjive vrijednosti. Ovaj put, uz svesrdnu podršku Ambasade Narodne Republike Kine i posredovanje Udruženja „Bosansko-kineskog prijateljstva“, konačno je na zadovoljavajući način riješen višegodišnji problem koji je Kinoteka imala zbog prisutnosti vlage u zidovima i podovima. Zahvaljujući njihovom velikom razumijevanju te otklanjanju uticaja podzemnih voda koje je izvršila firma „Konkrit“ iz Sarajeva, danas smo u prilici da najavimo da će u budućnosti Kinoteka svoju djelatnost, a riječ je o prevashodno raznorodnim kulturnim i umjetničkim manifestacijama, obavljati u neuporedivo normalnijim uvjetima. Ovim radovi na restauraciji Kinoteke nisu okončani. Pred nama je značaj posao osposobljavanja preostalih prostora i ponovno traženje prijatelja koji će nam u tome pomoći. Ali radosni smo što je uz pomoć prijateljskog naroda Kine završena prva, najzahtjevnija i najskupljla faza obnove bez koje bi bio upitan i fizički opstanak ovih prostora.

Svečanosti će prisustvovati ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH, NJ. E. Chen Bo, kojoj će ovom prilikom biti uručena Zahvalnica za prijateljsku podršku a Zahvalnica će biti uručena i Udruženju „Bosansko-kinesko prijateljstvo“ te režiseru Nenadu Filipoviću, inače članu Udruženja koji će ovom prilikom  „Kinoteci“ darovati originale svojih filmova. Pored predstavnika ambasade NR Kine u BiH, Udruženja Bosansko-kineskog prijateljstva i Kinoteke BiH, na svečanost su pozvani resorni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, eminentne osobe iz svijeta filma i kinematografije, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

PROGRAM:
16,30 - Projekcija filma „Valter brani Sarajevo“, najgledanijeg filma u Kini u XX stoljeću i jednog od najgledanijih filmova u istoriji kinematografije.
19,00 - Pozdravna obraćanja:
      - Devleta Filipović, direktorica JU Kinoteka BiH
      - Chen Bo, ambasadorica NR Kine u BiH
      - Dodjela Zahvalnica
      - Druženje uz posluženje

 
 
 
 

POSJETA ABDULAHA SIDRANA

 
 

hajrudin krvavacDana 9. oktobra 2017. godine Javnu ustanovu Kinoteka B i H posjetio je akademik Abdulah Sidran, pjesnik i pisac scenarija za nekoliko poznatih filmova. Važnost čuvanja i zaštite kulturne baštine očituje se kroz potrebu obogaćivanja izložbene zbirke. U Kinoteci B i H se nalaze pohranjeni i sačuvani plakati bosanskohercegovačkih filmova, čiji je autor scenarija, a koji su dobili značajna priznanja na prestižnim filmskim festivalima kao što je Kan, Venecija, Berlin... Plakati koje će mu ustupiti Kinoteka B i H biće dio planirane izložbene postavke bogatog stavaralačkog opusa Abdulaha Sidrana.

 
 
 
 

PROJEKAT POSVEĆEN MIDHATU MUTAPČIĆU MITKETU

 
 

Program pod nazivom „OKOM I DUHOM“ posvećen režiseru Midhatu Mutapčiću, koji je rođen u Zenici,održan je u okviru Manifestacije 20. Internacionalni kulturni festival ZENIČKO PROLJEĆE , 23. Marta 2015.Homage je pripremila Opća biblioteka u Zenici u Multiplexu Ekran, a o filmovima ovog izuzetno nadarenog i uspješnog umjetnika govorili su : Devleta Filipović direktorica Javne ustanove Kinoteka B i H iz Sarajeva, Snježana Mutapčić,režiserova kćerka,Branko Tucaković, doajen zeničkog novinarstva i Adis Bakrač, režiser i direktor Filmskog centra, a moderator je bio Midhat Kasap, direktor Biblioteke u Zenici.Nakon toga za publiku u prepunoj kinosali prikazani su filmovi SAVREMENI NEIMARI, TEFERIČ i NADA.

 
 
 
 

PROJEKAT BALKAN MEMORY

 
 

hajrudin krvavacFrancuska  agencija INA  i Javna ustanova Kinoteka BiH  sa BH RT  su 19.11.2014. godine  domaćini su završnog  seminara  projekta „Balkan Memory“ u Hotelu  Evropa Sarajevu . Potreba za edukacijom  kadrova koji rade na čuvanju i zaštiti u  audiovizuelnom sektoru sa najnovijim dostignućima zaštite, čuvanja  i promoviranja  kulturne baštine u  regiji Balkana opravdala je  trogodišnje trajanje  nekoliko  stručnih seminara koji su se održali u Zagrebu, Tirani, Beogradu, Podgorici, Skoplju i završni  u Sarajevu, a predavanja su održali eminentni stručnjaci iz Evrope.

 
 
 
 

IZLOŽBA O REŽISERU  HAJRUDINU KRVAVCU ŠIBI OD 11.11. 2014. GODINE

 
 

hajrudin krvavacMultimedijalna izložba posvećena  istaknutom pioniru B i H kinematogafije režiseru Hajrudinu Krvavcu – Šibi otvoriće se 11. novembra 2014. Godine u  18  sati u prostorijama Kinoteke B i H u Alipašinoj ulici broj 19. Na izložbi će biti  prikazani inserti filmova Hajrudina Krvavaca Šibe , a različiti  izloženi  eksponati  svjedočiće o njegovom velikom talentu  od  prve storije u mjesečnicima krajem četrdesetih godina prošlog vijeka za koju je  dobio nagradu Komiteta za kinematografiju B i H pod nazivom   „Skidanje zara i feredže“ pa do nagrađenih dokumentarnih filmova od kojih treba istaći  „Uspomene s pruge“,“Oteta zemlja“ „ Golim rukama“, zatim kratkih igranih „Djeco čuvajte se“ i napokon omnibusa „Vrtlog“priče  pod nazivom „Otac“.  Zatim su slijedile godine izuzetnog stvaralačkog  entuzijazma 1967. režirao je  film „Diverzanti“, dvije godine kasnije „Most“ i potom kultni film „Valter brani Sarajevo“ 1972. godine. Zadnji igrani film „Partizanska eskadrila“ završen  1976. godine.Njegovi  Filmovi su nagrađivani na filmskim festivalima i tada  prestižnim nagradama srebrna  „ Arena“ u Puli, prodati su širom svijeta, a posebne simpatije zadobili su od gladalaca u Kini. Šiba je za svoj rad odlikovan 6-aprilskom nagradom  grada Sarajeva, 27-julskom nagradom SR B i H, Ordenom rada sa  Zlatnim vijencem i Ordenom Republike sa srebrenim zracima. U prigodnom  razgovoru prilikom otvaranja izložbe  o  uspješnom rediteljskom stvaralaštvu i osebujnoj ličnosti Hajrudina Krvavca Šibe uzeće učešće  Jasmin Duraković ,Duško Dimitrovski filmski kritičari i  Senad Avdić odgovorni urednik „Slobodne Bosne“. Za posjetioce  izložba će biti otvorena od 12.11. 2014 do 21.11. 2014. godine od 10 do 15 sati i od 17 do 20 sati.

 
 
 
 

Plaketa Jugoslovenske kinoteke za dugogodišnju uspješnu saradnju uručena je v.d. direktorici Kinoteke Bosne i Hercegovine Devleti Filipović 6. juna 2013. godine na svečanosti u Beogradu.


 
 

Jugoslovenska kinoteka, jedna od najznačajnijih institucija filmske kulturne baštine u Evropi i svijetu , tradicionalno je obilježila svoj dan, u znak sjećanja na prvu filmsku projekciju u Beogradu i na Balkanu – 6. juna 1896. godine u kafani „Zlatni krst“, a tog datuma 1949. godine je i osnovana.

Kinoteka tradicionalno obilježava svoj dan dodjelom priznanja za doprinos filmskoj umjetnosti – Zlatnog pečata koji su dobili su glumac Dragan Nikolić i scenarista Gordan Mihić. Plakete za doprinos filmskoj umjetnosti dobili su zaslužni filmski umjetnici i radnici, a za uspješnu dugogodišnju saradnju plakete su uručene direktorima Kinoteke Bosne i Hercegovine i Crne Gore u prisustvu brojnih gostiju – direktora filmskih arhiva iz Francuske, Rusije, Italije, Engleske, Njemačke, Norveške, Švedske, Poljske, Mađarske, Republike Srpske, Slovenije, Bugarske i predstavnika filmske i kulturne scene u Beogradu.

 
 
 
 

OBAVJEŠTENJE ZA MEDIJE

 
 

Program filmova posvećenih rano preminuloj redateljki Mirjani Zoranović Mići održat će se  12. aprila u 19.00 sati u Kinoteci Bosne i Hercegovine.
Ova telentirana redateljka dala je svoj veliki doprinos BiH kinematografiji režiranjem dokumentarnih filmova sa izuzetnom suptilnošću i osjećajem za ljudske emocije u određenim životnim situacijama.
Uvodnu riječ o filmskom programu prije projekcije održat će Vefik Hadžismajlović- režiser.
U okviru programa bit će prikazani filmovi: SOKO koji nastao 1980. god., zatim filmovi PREMIJERA, PRIČA ZA ODRASLE, ANA, KRVAVA MUSLIMANSKA 1992. te završava filmom  EVROPI SA LJUBAVLJU nastalim 1993.godine.

Ulaz za ovaj program je BESPLATAN.

 
 
 
  OBAVJEŠENJE ZA  MEDIJE  
  Uspjesna  saradnja između Goethe instituta Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Kinoteke B i H iz Sarajeva nastavlja se  organizovanjem FORUMA, u 11 sati u  ponedjeljak 11. oktobra 2010 godine u  kino Sali Kinoteke Bi H u Alipasinoj ulici broj 19.   Program Foruma će započeti pozdravnim riječima  Dr. Petre Raymond, direktorice Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Njegove ekselencije Joachim Schmidt, ambasadora Savezne Republike Njemačke u Sarajevu i Devlete Filipović- Hamzabegović, rukovodioca filmskog arhiva Kinoteke  
  Bosne i Hercegovinete predstavljanjem Izvještaja- analize „Sačuvati filmsko nasljeđe – poticati filmsku kulturu“ Martine Werth- Mühl, zamjenice direktora Saveznog filmskog arhiva iz Berlina. Nakon toga će se održati okrugli sto u kome će učestvovati :Alma Jusufbegović-Bečić, predstavnica Ministarstvo za kulturu i sport, Kantona Sarajevo, Martina Werth-Mühl, zamjenica direktora  Saveznog arhiva – Filmskog arhiva iz Berlina, Prof. dr. Sadudin Musabegović, predsjednik upravnog odbora Kinoteke BiH, Vlatko Filipović, član upravnog odbora Kinoteka BiH i režiser , Matko Kovačević, savjetnik za sukcesiju Arhiva BiH i Devleta Filipović, rukovodilac filmskog arhiva Kinoteke BiH.

Moderator: Asaf Džanić, odgovorni urednik filmskog časopisa SINEAST.

            Filmski arhiv Kinoteke u Bosni i Hercegovini je između ostalog čuvar historijskih filmskih dokumenata Bosne i Hercegovine- pokretnog nacionalnog dobra kao jednog dijela kulturnog naslijeđa Evrope. Goethe-Institut Bosne i Hercegovine iz Sarajeva podržava  aktivnosti  Kinoteke B i H u cilju zaštite fillmskog fonda iz kulturno-političkih razloga, sa željom da se poboljša situacija Kinoteke B i H i u tome ima podršku Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. Kako bi se  mogli postaviti ciljevi i definisati aktivnosti Kinoteke B i H  u narednom periodu  angažovana je gospođa Martina Werth-Mühl iz Saveznog arhiva iz Berlina koja je izradila  Izvjestaj- analizu nakon istraživačke posjete Kinoteci u decembru 2009. godine. Na Forumu će biti predstavljen Izvjestaj-analiza o cjelokupnoj problmatici položaja Kinoteke B i H  filmskog arhiva i filmskog materijala, sa prijedlogom  aktivnosti u narednom periodu. To će biti prilika da se, kroz  diskusiju predložene strategije gospođe Martine Werth-Mühl o tome kako osigurati postojeći fond i na koji način poboljšati radne uslove Kinoteke BiH, dođe do  mogućih poboljšanja trenutne situacije.
 
 
 
  SEDMICA SLOVENAČKOG FILMA  
  Predstavljanje  slovenačkog filma u Kinoteci BIH  od 25. -29.10. 2010. godine prilika je da ljubitelji flma vide savremene slovenačke filmove. To je izbor igrani  i dokumentarnih filmova i predstavljanje  autora- režisera: Tome Križnara, Suleimana Jamousa iz Darfura, Maje Weiss, Peteta Braatza i Martina Turka. Bogat izbor   za ljubitelje sedme umjetnosti sačinjavaju filmovi DAR FUR, RAT ZA VODU;  
  ANGELA VODE, SKRIVENA SJEĆANJA;  STAKLARSKI BLUES; ČOVJEČIJA RIBICA;  KRAĐA KUKURUZA; SVAKI DAN NIJE SVAKI DAN;  SOBA 408; AGAPE i VUČKO.  
 
 
  SEDMICA FRANCUSKOG FILMA  
 
Od 23.03.2010 godine do 26.03.2010 godine u Kinoteci Bosne i Hercegovine je manifestacija SEDMICA FRANCUSKOG FILMA 2010. godine. Program sačinjavaju filmovi: LOLA, u režiji Jacques Demy, SJEKIRA , Coste Gavrasa, MOJE KOMŠIJE ,Malika Chibanea, PREKO MORA, Elizabth Leuvrey i programa dokumentarnih filmova : PUŽ, ZAMAK DRUGIH LJUDI, MART ANONIMNOSTI, PROCES, BOB, VERTEBRALNA PRIČA, POSLJEDNJI VRISAK, KRADLJIVAC GROMOBRANA, GORE DOLE.
 
 
 
  DANI BIH FILMA U ZAGREBU  
 
Od 23-28. novembra 2009. godine u Zagrebu se po drugi put održala manifestacija DANI BIH FILMA. Ova velika manifestacija se održala u saradnji Vijeća Bošnjačke Nacionalne manjine grada , JU Kinoteka B i H iz Sarajeva i producenata Refresh production, Forum, Dokument, i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Grada Zagreba.Na manifetaciji, pri velikoj posjec'enosi, su prikazani igrani i dokumentarni filmovi BH produkcije.
 
 
 
  BIH FILMOVI NA EXPO-2010  
 
Na Svjetskoj izložbi EXPO-2010. , koja će se održati u Šangaju u Kini od 1. maja do 13. oktobra ove godine sa učešćem 240 zemalja svijeta , Bosna i Hercegovina će u saradnji sa JU Kinoteka BiH , i producentima Filmski centar i Forum iz Sarajeva predstaviti domaće igrane filmove: VALTER BRANI SARAJEVO, SUTJESKA, BITKA NA NERETVI, KOZARA i DOM ZA VJEŠANJE.Cilj je promocija kulturnog stvaralaštva , a filmovi su jedan od naših najboljih brendova.
 
 
 
     
  SARAJEVSKA ŠKOLA DOKUMENTARNOG FILMA U OBERHAUZENU  
  Od 3.-5. maja 2009. godine na 55-om INTERNACIONLNOM  FESTIVALU KRATKOG FILMA U OBERHAUZENU,  prikazan je program "Sarajevska  škola dokumentarnog filma". To su filmovi nastali sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka  sa specifičnim uglom gledanja na realnost socijalističkog društva tog perioda. "Mali" čovjek, njegovi životni problemi, nastojanja   tema su filmova  koji su sa svojom specifičnom
 
  atmosferom  plijenili svojom ljepotom i porukom. U prvom  cjelovečernjem programu  prikazani su fimovi: "FASADE", u režiji Suada Mrkonjića, STANARSKO PRAVO LAGUMAŠA SAFERA", Petra Ljubojeva, HOP JAN, Vlatka Filipovića, CARSKI DAN, Milutina Kosovca, NA OBJEDU, Vefika Hadžismajlovića, PENJAĆI, Ranka Stanišića, U KAFANI, Vefika  Hadžismajlovića,  JEDAN DAN RAJKA MAKSIMA, Zlatka Lavanića. Drugi dan prikazani su filmovi: ĐACI PJEŠACI, SANJARI, UGLJARI i DVA ZAKONA Vefika Hadžismajlovića,  SLJEME ZA TLJEME, Midhata Mutapčića, ĐURĐA,Mirze Idrizovića i  MISIJA ISMETA KOZICE, Petra Ljubojeva. Zadnji dan , kao i prethodna dva  u prepunoj sali publika je imala priliku da vidi  filmove  U ZAVJETRINI VREMENA, Vlatka Filipovića, NADA, Midhata Mutapčića, ANA Mirjane Zopranović, KASABE , Mirze Idrizovića i ŠOU BIZNIS, Zlatka Lavanića. Nakon održanog programa  reditelji Vlatko Filipović i Vefik Hadžismajlović su  komunicirali sa  oduševljenom publikom .  
 
 
  IZLOŽBA PLAKATA U DEN HAG-u  
  U Ambasadi Bosne i Hercegovine u Den Hagu  6. maja 2009. godine otvorena je izložba plakata  BH igranih filmova. Izložbu je otvorila njena ekselencija  ambasador B i H u Holandiji Miranda Sidran- Kamišalić , a u ime Javne ustanove  Kinoteka B i H,  sa izloženim  plakatima kao stalnom  postavkom,  posjetioce je upoznala Devleta Filipović, rukovodilac filmskog arhiva. Izložbu sadržava  25 plakata  iz različitih perioda  
 

nastanka  od 1955. godine kada je nastao film HANKA, režisera Slavke Vorkapića  do najnovijeg filma  SNIJEG, u režiji Aide Begić.

 
 
 
  JAVNI POZIV  
  Javna ustanova Kinoteka B i H  ima dobro i kvalitetno opremljene filmske  depoe Gdje se mogu smjestiti i čuvati filmovi i filmska građa. Molimo sve imatelje i ljubitelje sedme umjetnosti  ukoliko posjeduju, filmove, plakate , fotose,  kamere, magnetofone, projektore, premotače  da  obogate naše zbirke  tako što će predati  u filmski arhiv Kinoteke B i H.  
 
 
  POSEBNA PONUDA  
  U dvjeme opremljenim kino salama za projekcije  postoji mogućnost prezentacija, seminara i drugih  specijalnih programa. Kapacitet male sale koja je 50 mjesta, a velike 100 sjedišta.
Kontakt telefon/ fax 00387 33 668 678 ili
e mail: kinjubih@bih.net.ba
 
 
 
  DIGITALIZACIJA I RESTAURACIJA FILMOVA  
 
Javna ustanova Kinoteka B i H i Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo realizuju projekat digitalizacije i restauracije "starih" dokumentarnih filmova. U prvoj fazi će se  restaurirati mjesečnici - žurnali  koji su snimanu u periodu od 1947. do 1949. godine i svojevrsno su svjedočanstvo historije razvoja Bosne i Hercegovine.
 
 
 
  RESTAURACIJA FILMOVA  
  U toku 2008. godine Kinoteka B i H je pristupila realizaciji projketa restauracije starih filmova  iz šesdesetih godina prošlog vijeka, u saradnji sa UNESKOOM i Narodnim filmovim arhivom iz Praga u Češkoj. Ta značajna donacija  se realizira restauracijom  originalnih materijala filma  "Mali vojnici", režisera  Bahrudina Bate Čangića i  "Hanka" u režiji Slavke Vorkapića.  
 
 
  OBRAZOVNI FILMSKI PROGRAM  
 
Ministarstvo  za obrazovanje Kantona sarajevo u saradni sa kantonalnim Pedagoškim zavodom i Javnom ustanovom Kinoteka Bosne i hercegovine u sarajevu organizovali su filmski program  za obrazovanje mladih iz oblasti filmske umjetnosti. Filmovi su bili namjenjeni  učenicima osnovih i srednjih škola. U saradnji sa školama realizovano je 16 projekcija.Filmove je gladalo 816 učenika u toku aprila 2009.godine.
 
 
 
  Decembar 2008. - Februar 2009.
 
 

Filmski časopis SINEAST broj 120 izašao je iz štampe ovih dana. Produkt je saradnje izdavača JU Kinoteka BiH i redakcijskog kolegija SINEASTA čiji je odgovorni urednik Asaf Džanić. Časopis je objavljen uz finansijsku pomoć Fondacije za kinematografiju Federacije B i H.

Cijena jednog časopisa iznosi 10,00 KM. Sve informacije možete dobiti na telefon 033- 668 678.